Immunrendszer erősítő Colostrum Gyerekeknek

Az emlősök emlőmirigyei által előállított kolosztrum fajtái között lehetnek eltérések. Az emberi kolosztrumra – szerencsénkre – nagyon hasonlít, a szarvasmarha kolosztruma! Egyaránt a tejnél sűrűbb állagúak, és sárgás színűek, emberi fogyasztásra kiválóak.

Az előtej koncentrált formában tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket, egyes vitaminokat, antitesteket. Mivel zsírszegény, a kisbabák fejletlen emésztőrendszere is képes hasznosítani hatóanyagit. Értékes összetevői kis térfogatban jelennek meg. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy az újszülöttek, kisgyermekek emésztőrendszerében képes hasznosulni.

Tulajdonképpen úgy működik, mint egy természetes és 100%-ban biztonságos vakcina!

Nagy mennyiségben tartalmaz ellenanyagot, ez az ún. szekréciós immunglobulin (IgA), ami új anyag az újszülött számára. Az IgG a csecsemő keringési rendszerén keresztül hat, de az IgA azokon a helyeken védi a babát, ahol a leginkább ki van téve a kórokozók támadásainak: mint a nyálkahártyák a torokban, a tüdőben és a belekben.

Mielőtt a csecsemő megszületik, más ellenanyag, az immunglobulin G (IgG) előnyeit kapja a placentán keresztül. Az IgG a legnagyobb mennyiségben előforduló immunglobulin az emberi szervezetben: kb. felerészben a vérben, illetve a szövetek közötti folyadékban van jelen. Az immunglobulinok ezen izotípusa képes egyedül arra, hogy a méhlepényen (a placentán) keresztül a magzatba jusson! ⇒⇒ Ez az a folyamat, amelyet anyai immunitásnak is nevezünk, és amely biztosítja, hogy az élet első néhány napjában-hetében immunológiai szempontból kiszolgáltatott újszülött képes legyen ellenállni kórokozók egész hadának.

Egy újszülött belei nagyon áteresztőek. A kolosztrum eltömíti ezeket a lyukakat, bevonja a bélrendszert, így megakadályozza idegen anyagok bejutását, melyek érzékennyé tehetik a babát azokra az élelmiszerekre, melyeket az anya gyakran fogyaszt.

Az újszülött gyomorkapacitása és a kolosztrum fogyasztása

Amikor az anyák meghallják, hogy a kolosztrumot deciliter helyett teáskanálban lehet mérni, gyakran csodálkoznak, hogy ez elég-e a babájuknak?! –  A kolosztrum az egyetlen egészséges táplálék, amire a babáknak szükségük van!

A magyarázat a következő: Egy 1 napos baba gyomrának befogadóképessége 5-7 ml vagy akkora, mint egy kis üveggolyó. Érdekes módon a kutatók arra jöttek rá, hogy az 1 napos újszülött gyomra nem tud kitágulni, hogy több táplálékot fogadhasson be. Mivel az újszülött gyomorfala szilárd, a felesleges tej leggyakrabban kijön belőle, a baba “kibukja”. A kolosztrum pont olyan mennyiségben termelődik, ami ideális a baba első etetéseihez!

A 3. napon az újszülött gyomorkapacitása megnő 21-28 ml-re, azaz egy nagyobb üveggolyó méretű lesz. Kis és gyakori etetések biztosítják ilyenkor, hogy a baba hozzájusson annyi tejhez, amennyire szüksége van.

A 7. nap környékén az újszülött gyomrának befogadóképessége 42-56 ml-re nő, vagyis nagyjából egy pingpong labda méretét veszi fel. A további folyamatos etetés biztosítja, hogy a baba annyi tejet kapjon, amennyire szüksége van, és a tejtermelődés is az ő igényeihez igazodik.

A kolosztrum szinte tökéletes tápanyagforrás!

  • Nagyszámú antitestei, antibakteriális hatású enzimjei a torok a tüdő és a bélrendszer nyálkahártyájának nyújtanak védelmet: erősítik a szervezet ellenálló képességet fertőzésekkel, baktériumokkal, vírusokkal szemben.
  • Influenza, megfázás, nátha, torokgyulladás, emésztőrendszeri panaszok (….) – Csak néhány gyakori megbetegedés, mely ellen a kolosztrum segíthet ellenállóbbá válni!
  • Hozzájárul az egészséges bélflóra kialakításához: szakszóval mondva „telepíti a hasznos baktériumokat az emésztőrendszerben”.
  • Egyértelműen segíti az erős immunrendszer kialakulását! Nagy mennyiségben tartalmaz élő sejteket is, melyek megvédik a babát a kórokozóktól. Az immunfaktorok koncentrációja sokkal magasabb a kolosztrumban, mint az érett tejben.
  • Magas koncentrációban tartalmaz leukocitákat, védelmező fehérvérsejteket, melyek elpusztítják a betegségeket okozó baktériumokat és vírusokat.
  • Enyhe hashajtó! A születést követően ennek is nagy hasznát vehetjük, ugyanis segíti az újszülöttek esetében a ’meconium nevű első széklet kiürítését. Ez a széklet telis-tele van bilirubinnal (ez egy salakanyaggal, mely az elpusztult vörösvérsejtekből adódik össze, és a csecsemőkori sárgaságért leginkább felelőssé tehető!

A kolosztrum táplálék! Bármilyen mennyiségben, mellékhatás nélkül fogyaszthatjuk és nem lép interakcióba gyógyszerekkel sem! Különösen gyermekkorban elsőrendű immunerősítőnek bizonyulhat!